Bornholmtunnelen

Uhhh, hvor ville jeg gerne have en tunnel

Leder i Lokalavisen Bornholm, 03-11-2010 p. 2. Af Michael Berg Larsen.

VISUELT: Jeg kan nÌsten se det for mig. Toget, der afgür fra perron 26 pü hovedbanegürden med destination Bornholm SprÌngfyldt med ekspertise og knowhow. Grønt knowhow. Vindmølle-knowhow. Elbils-knowhow. Masser af viden om fødevareudvikling. Et tog fyldt med erfaringer om markedsføring, projektledelse, innovation og udvikling.

100 mennesker pĂĽ vej til arbejde. 100 mennesker pĂĽ vej til arbejde pĂĽ Bornholm.

En knytnĂŚve af viden og erfaring. Som drager til Bornholm, fordi det er her det sner. Som drager til Bornholm, fordi det er her de spĂŚndende udfordringer er. Som drager til Bornholm fordi det er nemt. Fordi der er en tunnel.

Som drager til Bornholm, fordi de to timers transport kan bruges til at arbejde, holde møder og forberede sig i. Nogle vÌlger at blive pü Bornholm, andre tager hjem samme dag - alt afhÌngig af deres arbejdsopgaver.

Bornholmertoget er en kørende arbejdsplads, der tilfører os de vidensressourcer, vi ikke har i dag. Vidensressourcer, som kan vÌre med til at udvikle øen og skabe dynamik pü det bornholmske arbejdsmarked. En dynamik, som vi her i udkanten af udkantens udkant ikke selv kan skabe - heller ikke selv om vi gør os nok sü umage.

Fagre nye verden? En utopisk utopi? NĂŚppe. Men det krĂŚver en tunnel.

Novozymes har gjort det. Lavet en fabrik i Kalundborg, hvor de sysler med at lade mikroorganismer omdanne vores affald til noget, der kan bruges til noget. Hightech kemisk udvikling i et udkantsomrĂĽde? Ja.

En grøn kontorbus fragter hver dag vidensressourcer fra København til Kalundborg. Et kørende, grønt kontor.

Effektivt og smart med internet, mobiltelefoner og bĂŚrbare computere. Det klassiske hvide kontor er i opbrud og har vĂŚret det et stykke tid. Alternative mĂĽder at organisere arbejdet pĂĽ vinder frem.

Og hvorfor skulle øens mange pendlere ikke gøre det samme - bare den anden vej. Og hvor ville det blive meget lettere og meget mere effektivt for erhvervsliv og kommune, at de ansatte kunne drage til møder i København uden at spilde sü meget som en halv time.

Bornholm kunne komme af med sit arbejdkraftoverskud.

Bornholm kunne fü tilført den viden og de kompetencer, vi mangler. Man kunne nemt bo pü Bornholm og arbejde i København. Uden problemer. Man kunne nemt bo i København og arbejde pü Bornholm. Uden problemer.

Men det krĂŚver en tunnel.

En tunnel kan skabe den dynamik, som vi her i udkanten af udkantens udkant ikke selv kan skabe - heller ikke selv om vi gør os nok sü umage.

Gĺ til oversigt for presseklip.